top of page

Keramik Aarhus guide

Er du på jagt efter noget unika keramik fra Århus, så er her en række gode muligheder. Måske leder du efter en keramik mælkekande, en unika vase, en keramikskål eller måske nogle lågkrukker i keramik. 

 

Jeg har ikke modtaget penge eller nogen former for gaver fra de nævnte keramikere og butikker. 

 

Her kommer 6 bud på nogle keramikere fra Aarhus og deres online butikker og et par fysiske butikker. Du kan sagtens læse med, selvom du ikke er fra Aarhus, men bare er ude efter noget unik keramik, da de fleste også sælger online.

https://www.muui.dk/forhandlere

 

Tag en tur i hendes online “one of a kind” univers

 

https://www.instagram.com/mialindbirkhandmadedk/

Udover at Mia er en meget venlig person, har hun et legende udtryk både med formgivning og glasering. Mia sælger sin keramik i efterhånden en del butikker; se listen på hendes hjemmeside hvor du også kan købe keramikken. Udover rigtig flotte unika vaser er der rigtig stor diversitet og udvalg fx espresso kopper, sæbeskåle og en masse andre ting.

Mia Lindbirk

Jeg har gået på Århus Kunstakademi sammen med Else, og jeg har altid beundret hendes enkle stil. For selvom hendes stil er enkel, er den bestemt ikke kedelig. Hun er meget innovativ og god til at forny sig, og jeg har tit købt keramik af Else, når jeg manglede en personlig gave. Hun arbejder meget med stentøjsler og porcelæn, og hun er meget dygtig til at dreje og til at støbe i porcelænsler. Hun har næsten lige fået ny hjemmeside.

Else Rønne

Først 2 spændende mindre kendte keramikere:

Har du lyst til en keramik safari, er her en række butikker til en rundtur.

Lertøj Badstuegade 4

Lertøj Badstuegade 4 har eksisteret siden 1972. Ud over at Lertøj er en hyggelig lille butik, har den også rigtig meget unika keramik samt brugsting. Der er keramikerne Christina Friis, Henriette Duckert, Gitte Jensen, Helle Nørby, Ulla Hansen og  Vibeke Krogs. 

Lertøj kunne godt bruge en ny hjemmeside, så det giver nok et bedre indtryk at se på facebook

https://www.facebook.com/lertoejaarhus/

Formuleret Jægergårdsgade 78

Formuleret Jægergårdsgade 78

Ninna Gøtzsche

Jeg synes især godt om de mange vaser, og mange af dem er som små skulpturer. Der er fx nogle af vaserne, der har en smule sand på sig fra Tangkrogen.

 

https://www.formuleret.dk/vaser-1

 

https://www.instagram.com/formuleret/

Marianne Røgild Jægergårdsgade 55

Marianne Røgild Jægergårdsgade 55

Det er en kombineret butik og værksted, hvor man kan se på keramikken og processen bag. Ved ikke helt, hvor ofte der arbejdes i butikken. Jeg synes personligt, der er dejlig gang i farverne på glasurerne. Prøv at kikke på instagram-siden, en virkelig flot profil, hvor man kan se nogle af processerne bag keramikken, hvilket, jeg synes, er virkelig interessant.

 

http://marianneroegild.dk

 

https://www.instagram.com/marianneroegild_keramik/

Troy Tordenskjoldsgade 12

Troy Tordenskjoldsgade 12, her finder du blandt andet Mia Lindbirks keramik samt andre. En rigtig hyggelig butik med håndlavet dansk design, og et godt sted at finde en unik gave. Det er en butik med andre brugsting end keramik, desuden er der også en rimelig stor online butik med masser af keramik.

 

https://troybutik.dk

https://www.instagram.com/troybutik/

Aarhus Kunstakademi

Til dig, der ikke lige ved hvad rakubrænding er. 

 

Det er en japansk brændingsform, hvor man brænder keramikken i en overskåret foret olietønde ved ca. 900 grader med åbne gasbrændere. Der bruges speciele rakuglasurer, og keramiken tages med tænger over i savsmuld, hvor den ligger et stykke tid. Alt der ikke er dækket af glasur bliver kulsort. Det er en meget spændende brændeteknik, fordi den rummer et stort element af tilfældighed.

 

https://www.aakakurser.dk/alle-kurser/?category=683

 

https://aaka.dk/uddannelsen/uddannelsen4-aarig-kunstuddannelse/

Hvis du ikke lige synes, at gaven skal være en håndlavet keramikvase, er her lidt ideer til den unikke keramik gave.

 

En keramik frugtskål

En morgenmadsskål af keramik  

Keramik ophæng til pynt

Sæbeholder af keramik

Keramik skulptur

Keramik serveringsfad 

Keramik huse

Vil du gerne lave keramik i Århus

Godsbanens keramikværksted

Godsbanens keramikværksted er et godt sted at lave keramik, en dagsbillet koster kun 30 kr. Desværre er det ret svært at booke en tid, der er meget tryk på. Det er bedst, hvis man kan booke lang tid i forvejen eller være fleksibel og se, om der er nogle, der ikke vil bruge deres plads alligevel. Desværre må man ikke selv lave ting mere derhjemme af sit eget ler, der var for mange, der brugte andet ler end stentøjsler, der smeltede i deres ovne. Det betyder, at man skal købe leret hos dem til 20 kr. kg., ca det dobbelte af hvad man ellers kan købe stentøjsler til. Inden du laver noget stort keramik, så spørg efter prisen først. Kommer du op i fx 30-40 cm., bliver det hurtigt meget dyrt at få det brændt. Du skal betale 2 gange både for forglødning og brænding. Glasuren er med i prisen og de har mange forskellige. Det er kun muligt at booke 3 timer af gangen på godsbanens keramikværksted.

 

Der er hvis også nogle keramik hold på godsbanen, dreje kursus for begyndere.

https://godsbanen.dk/vaerksteder/keramik/
 

https://kunstogdesign.dk/course/drejekursus-begyndere-hurtig-intro/

FOF keramik århus

FOF keramik århus

Jeg har ikke selv prøvet deres kurser, men jeg har hørt at fof på Søren Fricks Vej har nogle ret fine store lokaler med keramik hold der starter hele tiden. Det skulle også være til en mere overkommelig pris end århus kunstakademi. Hvordan lærerne er ved jeg ikke. 18 lektioner koster omkring 1800 kr.

 

https://www.fof.dk/da/aarhus/kurser/kreative-kurser/keramik

Slowstudio

Slowstudio her kan du bestille en keramik kasse til 400 kr. med 2,5 kg stentøjs ler. herefter kan du få brændt glaseret det du laver for 50 kr. pr. værk. Der er 2 keramikere i århus hvor man kan få værkerne brændt.

 

https://slowstudio.dk

 

https://andersmorre.com/SLOW-STUDIO

Kender du nogle talentfulde keramikere eller keramik butikker du syntes skal på listen så skriv venligst en email kontakt

Hvis du overvejer at købe din egen ovn, vil jeg anbefale at du taget et kursus først på fx aarhus kunstakademi. Der er mange ting der er godt at vide i forhold til hvordan man pakker og vedligeholder en ovn pladevask osv. Det er ikke kursisterne på århus kunstakademi der pakker ovnene, men mange af lærerne kan godt give dig tips om at pakke en ovn regulere den og hvilken en der er smart at købe. Uanset så pas godt på at du har elinstallationerne til det og at du ikke placere den i nærheden af noget brændbart. 

Update: Værkstedet i Aarhus

Værkstedet i Østergade 40 Aarhus

Hvis du er pensionist, førtidspensionist eller flexjobber, er der en fantastisk mulighed for at lave keramik i Aarhus. Aarhus Kommune står for 900 kvm. værksteder, og et af værkstederne er et vel-udstyret keramik-værksted med flere ovne og sprøjtekabine til glasering. Man skal kun betale 35 kr. pr. kg. ler man bruger og ikke for brændinger og glasur. Som de fleste steder bortset for Aarhus Kunstakademi må man ikke bruge sit eget ler, fordi forkert ler kan smelte og ødelægge ovnene. Der er altid plads i modsætning til Godsbanen, hvor der altid er fyldt, og det er svært at få plads. Det koster kun 100 kr. at få lov til at bruge værkstederne et helt år, ligeså meget man vil. Værkstederne er åbne kl. 8-15 på alle hverdage. Der er rundvisning hver tirsdag.

https://vaerkstedet.aarhus.dk

bottom of page