top of page

Alle hjem fortjener mindst en håndlavet keramik vase

Updated: Dec 17, 2021

I supermarkeder kan man efterhånden finde mange keramikting inklusive keramikvaser, der er industrifremstillet typisk i Kina. Så er der Kehlervasen, der står rigtig mange hjem. Du tænker, hvorfor skulle jeg så købe en håndlavet keramik vase?

Her er 3 gode grunde

  1. En unika vase er meget mere levende og organisk af natur. Du er velkommen til at købe en af mine unika vaser og mærke forskellen. Hvis du ikke har lyst til det, så prøv at finde et lokalt keramikmarked eller keramikbutik med håndlavet keramik. Tag keramikken op og føl på den, og du vil opdage små uperfektheder, måske en ujævn kant eller glasuren, der ikke er lige tyk. Det er som skovens træer, der er ikke to, der er ens (her ser vi bort fra den disciplin inden for keramikken, hvor der tilstræbes noget, der nærmest kunne være industrifremstillet, ikke at der er noget dårligt ved det, men det er en genre for sig)  

  2. Du støtter noget, der er lokalt produceret, og din unika vase har ikke sejlet jordens have tynde. Personligt synes jeg, der er noget fascinerende ved ler, der kan graves op i Danmark, ok måske tyskland, som bliver forarbejdet af danske hænder og ender med at blive til brugsting i Europa. Jeg ved godt, at keramikkens CO2 aftryk ikke er helt let, da ovne bruger meget el/gas/træ, men mon ikke det ok, når el-ovnen er den mest brugte og står og bruger vindmøllestrøm om natten, hvor der er mindst brug for strøm og mest vind i Danmark. Rigtig mange keramikere sætter en ære i at genbruge fx ler fra drejning eller lime ting, der går i stykker under brændingerne (en anden sjov keramik disciplin). Forhåbentligt får du et andet forhold til håndlavede keramik vaser, end den du købte i netto og får mindre lyst til at bare smide den ud efter kort tid for at købe en ny fra containerships fra Kina.

  3. Det sidste er æstetikken. Jeg mener oprigtigt, det er at gøre sin indretning en stor tjeneste at tilføje et træ fra skoven. En lille rund, næsten perfekt, keramik vase bør der være plads til. Når jeg foreslår vaser, er det ikke kun fordi det er mit ynglings keramik objekt, men også, fordi jeg tænker, det er et lidt neutralt sted at starte. Måske det er for vildt at starte med hånddrejede tallerkner eller store keramik skulpturer, selvom det absolut ikke er nogen dårlig ide heller.

Min første store keramik vase 🙂


19 views0 comments

Comments


bottom of page